Een grote vloot van unieke historische Maassluise schepen neemt op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september deel aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het is voor het eerst dat zo’n groot eskader uit de stad deelneemt aan het maritiem evenement. Op het 3e Katendrechtse Hoofd, nabij de ss Rotterdam, krijgen de schepen een mooie plek waar bezoekers de gerestaureerde vaartuigen kunnen bezichtigen en met verschillende kan zelfs een excursie gemaakt worden. De eerste stad aan de Waterweg laat in Rotterdam zien wat zij te bieden heeft. Ongeveer negen schepen van Stichting Sleepboothaven Maassluis als enkele andere bijzondere Maassluise schepen varen vrijdag 1 september om 11.00 uur in een lange stoet naar het centrum van Rotterdam om aan de Wereldhavendagen deel te nemen. De schepen die meedoen aan het evenement zijn de stoomsleper Furie (1916), Bergingsvaartuig Bruinvisch (1937), museumschip Hudson (1939), havensleper Maassluis (1949),  bergingsvaartuig Tonijn (1958), zeesleper Elbe (1959), Europoortsleper Steenbank (1960), Beurtvaarder Jansje (1900) en de Rigel (1942) van het Zeekadetkorps Maassluis. Laatstgenoemde zal niet aan het Katendrechtsehoofd liggen, maar voegt zich in de Rijnhaven bij de andere korpsen.

Steenbank en mini Rotortug tonen 57 jaar aan ontwikkeling
De Wereldhavendagen wordt voor de Steenbank uit 1960 het eerste grote evenement waar ze onder de vlag van Sleepboothaven Maassluis aan deelneemt. Hoewel vrijwilligers nog volop bezig zijn met de restauratiewerkzaamheden is al duidelijk te zien dat er veel werk is verzet en het schip weer een statige dame wordt. Om dit te tonen doet ze om 14.30 uur ter hoogte van de Westerkade. mee aan een demo met de hypermoderne mini Rotortug RT BORKUM van Kooren. Een verschil in leeftijd van 57 jaar.  De Steenbank heeft slechts een schroef en twee roeren en is qua manouvreerbaarheid totaal overschaduwd door de moderne Rotortug. Deze heeft maar liefst drie zogenaamde roer propellors onder het schip hangen en is daarmee in staat op haar plaats rond te gaan. De moderne Rotortug maakt zich in deze demonstratie vast op de Steenbank om wendbaarheid tonen.

Rondvaarten

Natuurlijk is het op zaterdag 2 en zondag 3 september ook mogelijk om een uniek rondvaart te maken. Met de stoomsleper Furie maak je voor €15,- per persoon (kinderen tot en met 11 jaar €7,50) een tocht van anderhalf uur over de Maas. Met de zeesleper Elbe vaar je voor €19,50 (inclusief een consumptie) twee uur lang mee. Zo krijg je een prachtig zicht op alle schepen en activiteiten tijdens de Wereldhavendagen.

Op zondag kan je om 16.00 uur ook terug meevaren naar de thuishaven Maassluis. Je kan dan niet alleen met de Furie (€15,- per persoon, kinderen tot en met 11 jaar €7,50) of de Elbe (€19,50 inclusief een consumptie) meevaren. Je kan deze terugtocht ook met het bergingsvaartuig Bruinvisch maken voor €15,- per persoon (kinderen tot en met 11 jaar €7,50).

Tickets zijn vanaf maandag 21 augustus 12.00 uur te koop via www.wereldhavendagen.nl. In het weekend zelf zijn er twee kassa’s op het evenemententerrein aanwezig. Eén daarvan staat in de nabijheid van de ss Rotterdam.

Veerdienst
Het evenemententerrein van de Wereldhavendagen is erg groot. Maak daarom gebruik van de veerdienst. Die brengt je snel van noord naar zuid en terug. Wel zo makkelijk. Tickets zijn aan boord van de diensten verkrijgbaar. Prijs bedraagt € 1,- per halte. Zo kan je bijvoorbeeld met de gele lijn van de veerdienst bij de SS Rotterdam, waar de Maassluise vloot ligt, opstappen en binnen een paar minuten bij Hotel New York of de Parkkade afstappen waar de schepen van onder andere de Koninklijke Marine liggen. Kijk voor alle routes op de website www.wereldhavendagen.nl. Voor meer informatie over Sleepboothaven Maassluis en haar schepen kijk je op www.sleepboothaven.nl. Voor een bezoek aan Maassluis zie: www.ervaarmaassluis.nl