Het weer zat zaterdag tijdens de Dag van de Zeesleepvaart niet mee waardoor er met een aangepast programma is gewerkt. De vrijwilligers van Stichting Sleepboothaven Maassluis hadden het voor de bezoekers graag anders gezien, maar het weer heb je niet in de hand. De vrijwilligers hebben het gevoel dat ze uit de dag hebben gehaald wat erin zat en er een gezellige dag is neergezet waarbij bezoekers alsnog konden genieten van historische en moderne slepers.

Boosdoener was de krachtige wind (bft 6 tot 7) met soms zware windstoten (bft 8 tot 9) vanuit het zuidwesten. Hierdoor waaide het recht de haven van Maassluis in. Op donderdag was daarom al besloten om uit veiligheidsoverweging de Maritieme Markt en de optredens van de shantykoren af te gelasten.

Op zaterdag is ook besloten de vaartochten met de Furie af te gelasten. Voor de passagiers was het niet verantwoord om mee te varen. Een overgrote meerderheid is een alternatieve vaartocht op de Holland aangeboden. De vaartocht van de Furie om 14.45 uur kon echter niet omgeboekt worden. Stichting Sleepboothaven Maassluis komt voor deze passagiers op een later moment met een alternatieve vaartocht op de Furie. Hiervoor wordt in de loop van de tijd contact met ze gezocht. Houd www.sleepboothaven.nl, Facebook en Twitter in de gaten voor meer informatie.

In de middag begon de zon door te breken en trotseerde steeds meer mensen de wind om over de kades te lopen en een kijkje te nemen bij en op de schepen. Naast de vele historische schepen uit Maassluis waren onder andere de Varnebank uit 1975 en de Holland uit 1951, en de modernere schepen waaronder de RT Borkum en de Balou. Aan het eind van de dag werd traditioneel de vlootschouw gehouden. Deelnemende schepen aan de Dag van de Zeesleepvaart, en vele schepen uit de Rotterdamse haven die spontaan langs kwamen, namen deel aan de stoet. Echter ook hier gooide de wind helaas roet in het eten. Door de harde wind mocht de spoorbrug niet open en was het voor de Furie, Bruinvisch en het Maassluisje niet mogelijk om uit de binnenhaven te komen en deel te nemen aan de vlootschouw.

Stichting Sleepboothaven organiseert het ene jaar de Dag van de Zeesleepvaart en het ander jaar de Vaardag Sleepboothaven. Eerstgenoemde is groter van opzet met normaliter een Maritieme Markt, meer schepen en een vlootschouw. De Vaardag Sleepboothaven Maassluis wordt in 2020 weer gehouden en daarbij ligt de focus op het meevaren met historische schepen uit Maassluis.