Nationaal Sleepvaart Museum2018-06-02T11:58:10+00:00
0
Unieke sleepbootfoto’s
0
Eigen Scheepsmodellen
0
Films over sleepvaart

Permanente expositie: Geschiedenis Nederlandse sleepvaart
Wisselexpositie met nu als thema: Van bouwsteen tot sleepbootmodel

Het Nationaal Sleepvaart Museum is het enige museum ter wereld waar u de geschiedenis en ontwikkeling van de sleepvaart waarin Nederlanders door de tijd heen een hoofdrol hebben gespeeld kunt ervaren.

Er staan meer dan 150 zeer gedetailleerde scheepsmodellen opgesteld, sleeptrossen, een radiohut uit 1910, een complete stuurhut, communicatie- en navigatieapparatuur, veel foto’s van sleepboten, bemanning en hun werk en nog veel meer om zelf te ontdekken.

Een museum wat beslist de moeite waard is om te bezoeken, en waar u met gemak een middag kunt doorbrengen!


Wisselexpositie: Van bouwsteen tot sleepbootmodel

De nieuwe wisseltentoonstelling gaat over het bouwen van sleepbootmodellen met behulp van standaard bouwblokjes, zoals van LEGO, een activiteit die momenteel steeds meer terrein wint. Ondanks de grote variatie aan bouwpakketten waren en zijn er relatief weinig schepen als modelbouwpakket te koop. De scheepsliefhebbers onder de LEGO-bouwers laten zich hierdoor niet uit het veld slaan en ontwerpen zelf diverse sleepboten en andere vaartuigen met gebruikmaking van de standaard stenen. Het resultaat is vaak verbluffend.

Deze tentoonstelling staat in het teken van sleepboten die gemaakt zijn van LEGO-stenen. Veel van deze modellen worden gebouwd door “oudere” liefhebbers van LEGO, de zogenaamde AFOL’s, ofwel Adult Fans Of Lego. Deze liefhebbers gaan heel ver in het ontwerpen en maken van hun modellen. Alles moet op schaal gebeuren en vaak worden originele werftekeningen of computerprogramma’s gebruikt om het resultaat zo echt mogelijk te laten zijn.

Het museum verheugt zich in de sponsoring door rederij Iskes Towage & Salvage uit IJmuiden van wiens vloot er een aantal fraaie modellen opgesteld staan. Verder zijn er modellen te zien van de meest bekende ontwerpers van LEGO-scheepsmodellen in Nederland, de heren Edwin Korstanje en Arjan Oude Kotte. In de aanloop naar de expositie heeft het Nationaal Sleepvaart Museum een modelbouwwedstrijd georganiseerd. Deze modellen zullen tevens te zien zijn in het Museum.

De expositie loopt van 2 juni tot en met 23 september. Gedurende de LEGO-expositie is een van de kamers in het Museum omgetoverd tot LEGO-lab, waar kinderen (maar ook volwassenen!) zelf aan de slag kunnen om een sleepbootmodel te maken. De LEGO speeltafel is gesponsord door de Rotaryclub Maassluis. Na het bekijken van de expositie kunnen de kinderen boten bouwen met de LEGO bouwsteentjes. Voor de ouders is het bezoeken van de vaste tentoonstelling beslist de moeit waard. Maar ook modelbouwers kunnen hier een schat aan inspiratie opdoen.

De volledige tentoonstellingswijzer kunt u hieronder downloaden: Tentoonstellingswijzer Sleepbootmodellen in LEGO


Permanente expositie: Geschiedenis Nederlandse sleepvaart

De permanente tentoonstelling omvat de geschiedenis van de Nederlandse sleepvaart in de meest uitgebreide zin. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan aanverwante werkzaamheden, zoals hulpverlening ter zee, berging, het duikbedrijf, bokkenwerk, offshore-werk en de uit de sleepvaart voortgekomen bedrijfstak “zwaar transport” .

In het museum is een onderverdeling gemaakt naar werkgebied: er is een zeezaal, alwaar de sleepvaart op de zeeen en oceanen wordt belicht. Voorts is er de havenzaal, die in het teken staat van de havensleepdienst: het in- en uitbrengen en aan- en ontmeren van zeeschepen. Tenslotte is er een aparte afdeling in het leven geroepen voor de geschiedenis van de Rijn- en binnenvaart. Ieder van deze onderwerpen kent haar eigen karakteristiek, scheepsvormen en voorwerpen.

Het museum is voor de oudere generatie een weerzien met het verleden. De jongeren kunnen ervaren wat hun voorvaderen sinds meer dan anderhalve eeuw hebben gepresteerd in deze bijzondere tak van de scheepvaart

Plattegrond_NSM_medium_2

Download plattegrond in het groot (3,5 MB)
Laad meer