Nationaal Sleepvaart Museum2018-11-03T11:44:19+00:00
0
Unieke sleepbootfoto’s
0
Eigen Scheepsmodellen
0
Films over sleepvaart

Permanente expositie: Geschiedenis Nederlandse sleepvaart
Wisselexpositie met nu als thema: Smit in Maassluis

Het Nationaal Sleepvaart Museum is het enige museum ter wereld waar u de geschiedenis en ontwikkeling van de sleepvaart waarin Nederlanders door de tijd heen een hoofdrol hebben gespeeld kunt ervaren.

Er staan meer dan 150 zeer gedetailleerde scheepsmodellen opgesteld, sleeptrossen, een radiohut uit 1910, een complete stuurhut, communicatie- en navigatieapparatuur, veel foto’s van sleepboten, bemanning en hun werk en nog veel meer om zelf te ontdekken.

Een museum wat beslist de moeite waard is om te bezoeken, en waar u met gemak een middag kunt doorbrengen!


Wisselexpositie: Smit In Maassluis

Eerder dit jaar kreeg het Nationaal Sleepvaart Museum bezoek van een toekomstige hoteleigenaar. Zoals velen weten stond het voormalige kantoor van Smit aan de Govert van Wijnkade in Maassluis met het er later bij getrokken pand van het Loodswezen al jaren leeg. Het bezoek had een gedurfd plan. De beide panden zouden tezamen een fraai hotel moeten worden, want dat was er nog niet in Maassluis. Tekeningen werden gemaakt en kosten voor verbouwing werden geraamd. Bekend ondernemer Gerrit Malipaard zag de transformatie wel zitten en zag kans de financiering rond te krijgen. De man heeft gevoel voor historie en wilde zijn hotel, gebouwd in 1897 en fraai gerestaureerd, een duidelijke maritieme signatuur, refererend aan de sleepdienst van Smit, meegeven. Tenslotte is Maassluis met haar verleden en met haar museale sleepboten de meest gerenommeerde sleepboothaven van Nederland. Waar kon Malipaard om zijn schijnwerper naar de historie te verwezenlijken beter terecht dan in het Nationaal Sleepvaart Museum?

Het bestuur van het museum heeft het idee van de kersverse hoteleigenaar omarmd. (Vrijwillige) medewerkers gingen aan de slag en vonden 100 foto’s in zwart/wit geschikt om op groot formaat om de hotelkamers en het restaurant in de juiste Maassluise maritieme stemming te brengen, want tussen 1871 en 1960 is er heel wat gebeurd in de Buitenhaven. Het is in het restaurant voor Maassluizers en andere sleepvaartliefhebbers een feest van herkenning tijdens een smaakvol hapje eten. In vitrines zijn er voorwerpen en scheepsmodellen te zien, uitgeleend door het museum. Er liggen echte sleepboten praktisch voor de deur en in de serre kunnen de gasten het glas heffen richting de loodsen op de brug van passerende schepen die met het blote oog te zien zijn.

Natuurlijk beschikt het museum over veel meer curiosa, modellen en foto’s met betrekking tot de sleepvaartgeschiedenis van Maassluis. Het bestuur heeft daarom besloten om een speciale wisselexpositie te maken in aanvulling op hetgeen in Hotel Maassluis te zien is. Het mag gerust een unieke vorm van kruisbestuiving genoemd worden: een commerciële instelling die samenwerkt met een vrijwilligersorganisatie en samen Maassluis promoten.

Van af 3 november tot en met april 2019 is de expositie “Smit in Maassluis” te zien in het Nationaal Sleepvaart Museum, Hoogstraat 1, en dat niet alleen voor gasten van het Hotel Maassluis!


Permanente expositie: Geschiedenis Nederlandse sleepvaart

De permanente tentoonstelling omvat de geschiedenis van de Nederlandse sleepvaart in de meest uitgebreide zin. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan aanverwante werkzaamheden, zoals hulpverlening ter zee, berging, het duikbedrijf, bokkenwerk, offshore-werk en de uit de sleepvaart voortgekomen bedrijfstak “zwaar transport” .

In het museum is een onderverdeling gemaakt naar werkgebied: er is een zeezaal, alwaar de sleepvaart op de zeeen en oceanen wordt belicht. Voorts is er de havenzaal, die in het teken staat van de havensleepdienst: het in- en uitbrengen en aan- en ontmeren van zeeschepen. Tenslotte is er een aparte afdeling in het leven geroepen voor de geschiedenis van de Rijn- en binnenvaart. Ieder van deze onderwerpen kent haar eigen karakteristiek, scheepsvormen en voorwerpen.

Het museum is voor de oudere generatie een weerzien met het verleden. De jongeren kunnen ervaren wat hun voorvaderen sinds meer dan anderhalve eeuw hebben gepresteerd in deze bijzondere tak van de scheepvaart

Plattegrond_NSM_medium_2

Download plattegrond in het groot (3,5 MB)
Load More