Bijna 4000 bezoekers hebben zaterdag in de buitenhaven van Maassluis een overwegend zonnige Dag van de Zeesleepvaart bezocht. Om 11.00 uur bliezen schepen hun hoorn om de start van het maritieme evenement in te luiden. Bezoekers konden heel de dag door aan boord van verschillende historische slepers, op de kade stonden oude ambachten, eetgelegenheden en met verschillende schepen kon zelfs een rondvaart worden gemaakt. Shantykoren Die Maeze Sanghers, Het Waterwegkoor en het Meezingkoor Maassluis zorgden in de middag voor extra sfeer op de kade. Als verrassing gaf een helikopter van de Kustwacht om 14.30 uur een demonstratie waarbij een persoon van het KNRM-schip de Koningin Juliana werd opgepikt.

Als spectaculaire afsluiting van deze dag was er een vlootschouw waaraan tientallen schepen deelnamen. Een parade aan diverse schepen van oude stoomslepers zoals de Furie tot moderne schepen zoals de Alp Ace trok voorbij de havenmonding van Maassluis zodat de vele bezoekers een prachtig zicht hadden. Als kers op de taart lieten de Piet Hein, het oude jacht van koningin Juliana, en het cruiseschip Rotterdam zich ook nog zien.

De Stichting Sleepboothaven Maassluis organiseert het ene jaar de Dag van de Zeesleepvaart en het andere jaar de Vaardag Sleepboothaven. Bij laatstgenoemde is de opzet kleiner en ligt de focus puur op rondvaarten van Maassluise schepen. De Dag van de Zeesleepvaart is groter van opzet met meer schepen, ook van buiten Maassluis, veel leuke walactiviteiten en traditiegetrouw een vlootschouw.

Foto’s Dag van de Zeesleepvaart 2017